tiistai 11. heinäkuuta 2017

Pirunpää naulakko


Isännän sukutilalta, vanhasta navetasta löytyi pirunpää naulakko. Vaikka puuosat olivat paikoitellen lahot ja home kasvoi iloisesti pinnassa, raijattiin se silti kotiin. Mutta eipä tuosta käyttöön enää ollut.


Rautaiset pirunpääkoukut oli lyöty kiinni järeettömän isolla rautanauloilla. Sahattiin taustalauta palasiksi ja heitettiin koukkuineen takkaan. Kyllä lähti hienosti naulat irti ja samalla hävisi hajut ja pöpöt koukuista.

Meillä on ollut jemmassa tuollainen vajaa kolkyt senttiä leveä vanha laudan pätkä. Höylättiin sille 15 cm leveästä raakalaudasta taustalauta ja sahattiin kolmiot kannakeiksi. Nurkat ja reunat hiottiin pyöreiksi ja pinnat käsiteltiin antiikkivahalla.



Lautoihin porattiin ensin pienet esireijät ja sitten ruuvattiin osat toisiinsa kiinni. Koukuille ei tehty sen suurempaa käsittelyä, messinkiharjalla suurimmat noet pois ja huuhtelu vedellä. Koukut ruuvattiin vanhoilla tasakärkisillä messinkiruuveilla paikoilleen.



Siinä se nyt sitte odottelee penkkiä kaveriksi =).



2 kommenttia:

  1. Hieno naulakko tuli! Miä löysin oman pirunpääni myös äskettäin ja siittä on postaus blogissani jos hutsittaa käydä tutkimassa :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kehuista ja kutsusta. Kylläpä oli hieno löytö sinulla ja vielä noin hyvä kuntoinen! Ei voi kuin onnitella =).

    VastaaPoista