tiistai 29. elokuuta 2017

Sadevedet hyötykäyttöön


Niinä muutamana harvana helleviikkona, kun ei sada ja varsinkin keväisin istutuksien jälkeen tarvitaan jonkin verran vettä tuonne kasvimaalle. Tähän mennessä ollaan vedetty letku pihan poikki ja avattu seinästä hana.. ja vesilaitos kiittää.

Tuonne kasvimaan puoleiselle talonkulmalle tasattiin ja laatoitettiin 100x120 alusta ja pönättiin vesisäiliö päälle.Viereiseen syöksytorveen viritettiin Ränni Repe. Putki poikki, pieni lovetus peltiin ulostuloputken kohdalle ja Repe putkenpäitten väliin. Jos haluaa, voi saumoissa käyttää liimamassaa. Me jätettiin pois, jotta myöhemmin huoltaminen olisi helppoa. Repen ulostuloputken ja säiliön väliin liitettiin pätkä letkua. Säiliön sivuun porattiin vielä reikä ylivuotoputkelle.
Säiliön alaosassa on sulkuventtiili ja 6 cm ulostuloputki ulkokiertein. Hommattiin siihen kierrekorkki, porattiin reikä ja kiristettiin liitin korkin kanteen. Liittimeen runnottiin puutarhaletku. Letkulle väsättiin teline vanhoista kukkalaatikon kannattimista ja nippusiteistä.
Koska tuo säiliö ei todellakaan ole mikään kukkanen tuossa talon nurkalla niin pitänee yrittää vähän naamioida sitä piiloon jollain bambuaidalla tai vastaavalla kunhan sellainen tulee jossain vastaan.Sitten käyttökokemuksia. Ekan sade kerrytti vettä noin 400l. Tämä oli sellainen rauhallinen, tasainen sade. Kaikki hyvin.

Seuraava sade, oikein kunnon kuuro, vetikin sitten säiliön täyteen ja sai Ränni Repen tulvimaan yli äyräitten. Repe oli mennyt tukkoon neulasista. Tästä viisastuneina väsättiin sihti. Otettiin ritiläosa keittiösiivilästä ja tehtiin siitä suodatin syöksytorven yläpäähän.

Muutaman päivän päästä satoi taas kaatamalla ja Repehän tulvi. Ei läheskään niin pahasti kuin ekalla kerralla mutta kuitenkin. Tästä vaivasta varmasti pääsisi eroon liimaamalla saumat. Ehkä tuo Repe toimisi paremmin jos sen vesikourun sisempi reuna olisi vähän matalampi kuin ulkoreuna, mene ja tiedä. Voi olla, että sorvataan tätä vähän talven aikana. No me nyt päätettiin ottaa Repe pois, että pysyy nurkat kuivina ja laittaa se paikoilleen sitten, kun säiliö tarvitsee täyttöä. Paikalleen asennus on kuitenkin todella helppo ja nopea homma.

Itse säiliö ja kasteluletku toimivat hyvin, vettä tulee rauhallisesti ja letkun voi tarvittaessa 'sulkea' ihan vaan taittamalla letkun pään kaksinkerroin. Ei tällä paineella mitään autoja pestä mutta kasvimaalle tämä toimii. Hätäisemmille kyllä ehdottaisin pientä uppopumppua säiliön pohjalle =).Ei kommentteja:

Lähetä kommentti